Vajíčka
Sú vajíčka zdravé alebo nie?
Okrem strašidelnej povesti o vysokom množstve cholesterolu sú vajíčka výborným zdrojom vápniku, vitamínov A,B2 a D, viacerých minerálov a karotenoidov (znižujú riziko makulárnej degenerácie - vedie k slepote).
Najideálnejšie množstvo vajíčok zjedených počas dňa nie je presne stanové. U každého je tento počet iný. Malo by sa dohliadať na pestrú stravu, do ktorej patria aj vajíčka. Podľa American Heart Association jedno vajce denne nikomu neublíži. Pri vyššom množstve je dôležité to nepreháňať často a mať mieru.
Cholesterol
Je pravda, že vajíčka obsahujú veľa cholesterolu. Veľké vajce obsahuje až 2/3 z dennej maximálnej dávky. Treba ale brať do úvahy, že všetok cholesterol sa do krvi nedostane. Väčšiemu nebezpečenstvo z prijímania cholesterolu je pri nenasýtených mastných tukoch.
Skladovanie
Pri vajciach si treba dať veľký pozor na skladovanie. Pri zlom skladovaní nám hrozí riziko salmonelózy. Uchovávame ich v chlade, v oddelenom priečinku od ostatného jedla. Rizika salmonely sa zbavíme dôkladnou prípravou a hygienou pracovnej dosky, z ktorej zvyšky surových vajíčok dôkladne odstránime.
V lete si dajte pozor pri kúpe majonéz, dressingov a produktov, ktoré obsahujú surové vajcia. Riziku predídete zakúpením domácich vajec od farmárov a prípravou vlastných produktov.
Odkiaľ pochádzajú vajcia?
Pôvod vajec je všetkým známy. Pochádzajú z hydiny. Doteraz sa vedú špekulácie, či bola skôr sliepka alebo vajce. To však v súčasnosti nie je dôležité. Dôležité je, od akých sliepok pochádzajú vajcia ktoré kupujeme. Najzdravšie a najchutnejšie vajcia pochádzajú od sliepok z voľného výbehu, ktoré nie sú prikrmované chemikáliami.
Ako spoznáme kvalitné vajce?
Pri konzumácii vajec dodávame nášmu telu veľa živín a málo kalórii.
Vajcia sú pre naše telo potrebné. Pomáhajú pri obnove buniek, obsahujú esenciálne aminokyseliny a bielkoviny, vitamíny D, B , cholín a selén.
Vajcia nám pomáhajú predchádzať degeneratívnym ochoreniam zraku a jedno stredne veľké vajce dodá telu 20% dennej odporúčanej dávky vitamínu D. Sú vhodné aj pre ľudí, ktorým nechutia mliečne výrobky.
Aké je ideálne vajce?
Najlepšie vajíčka sú z domáceho a bio chovu, kde máte istotu, že sliepky neboli kŕmené žiadnymi chemikáliami.
Farba vajec
Škrupina je odrazom potravy sliepky. Jej farba však závisí od plemena sliepky, ktorá vajce zniesla.
Označenie vajec
Na Slovensku zoženiete najčastejšie vajíčka hmotnosti 53-57g. Ako ste si mohli všimnúť, veľkosť sa určuje podľa hmotnosti. Na toto označenie slúžia písmená ako pri oblečení S,M,L a XL.
Ďalším označením vajec je číslo, ktoré nám charakterizuje z akého chovu sú nosnice:
0. Voľný chov (bio)
1. Voľný výbeh
2. Podstielkový chov
3. Klietkový chov
Ďalšou informáciou je krajina pôvodu, a na koniec je registračné číslo farmy alebo podniku, v ktorom sú nosnice chované.
Ako spoznáme že je vajce čerstvé?
Ak máme čerstvé vajce, v chladničke nám vydrží 3-4 týždne. Pokiaľ chceme zistiť, kedy bolo vajce z obchodu znesené, od dátumu spotreby odpočítame 28 dní.
Čerstvé vajce má už na pohľad iný žĺtok aj bielko ako staré vajce. U čerstvého vajca je žĺtko krásne guľaté, bielko číre a kompaktné. U starších vajec je žĺtok plochý a vodnatý bielok sa rozteká.
Test na čerstvosť
Čerstvé vajce sa v pohári s vodou potopí. 7-dňové vajce sa otočí tupým koncom nahor, 2-3 týždňové vajce pláva na hladine. Ak vajce vytŕča sponad vody tak ho môžete hodiť rovno do koša.
Prepeličie vajcia
Na liečivé účinky mäsa a vajec prepelíc japonských pri chorobách srdca, pľúc,
pečene, obličiek a žalúdka poukázal čínsky farmalóg Li Šo-Čžeň.
Prepeličie vajcia obsahujú 74,6 % vody, 13,1 % proteínu, 11,2 % tuku, 1,1 %
popola pri energetickej hodnote 632 joulov. Z minerálnych látok obsahujú Ca, P a Fe,
z vitamínov sú zastúpené najmä A, B1, B2 a kyselina nikotínová, z aminokyselín
metionín, fenylalanín, tryptofán a leucín. Podľa poznatkov japonských lekárov sa
zistil ich liečivý účinok pri artérioskleróze, hypertonickej chorobe, cukrovke,
bronchiálnej astme, chorobách žalúdka a dvanástnika, ako aj pri niektorých
nervových chorobách.Čo obsahujú?
Aj keď sú prepeličie vajíčka oveľa menšie než najčastejšie používané slepačie, v mnohom ich predstihnú. Obsahujú oveľa viac aminokyselín, ale aj vitamínov, železa, draslíka, medi a kobaltu. Okrem toho aj špeciálny enzým – lyzozým, vďaka ktorému ich možno držať v chladničke približne jeden mesiac.
Zloženie predurčuje tieto malé fľakaté vajíčka na to, aby slúžili predovšetkým chorým ľuďom. Ich pravidelná konzumácia údajne predlžuje život. Vajíčka od malého vtáčika tiež pomáhajú človeku vyrovnať sa s rádioaktivitou. Strava pacientov po ožiarení rádioaktívnymi látkami by mala obsahovať práve väčší prísun prepeličích vajíčok. Ak ich človek konzumuje viac, zlepšuje sa mu chuť do jedla a čistí krv.
Cholesterol nezvyšujú
Lekári neodporúčajú konzumáciu slepačích vajec ľuďom, ktorí bojujú so zvýšeným cholesterolom, teda tukmi v krvi. Prepeličie vajíčka naopak konzumovať môžu, pretože nemajú vedľajšie účinky, neškodia alergikom a doteraz sa v nich nevyskytla ani salmonelóza